Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dąbrowa Białostocka: Kulinarne mosty Europy. Pięć uczennic LO pojechało do Rzymu

Ewa Bochenko [email protected]
Dziewczyny, jedząc pięć dni makarony, zatęskniły za schabowym. Z wycieczki do Rzymu przywiozły regionalne produkty: kawę i wina.
Dziewczyny, jedząc pięć dni makarony, zatęskniły za schabowym. Z wycieczki do Rzymu przywiozły regionalne produkty: kawę i wina. Szkolne archiwum
Pięć uczennic Liceum Ogólnokształcącego w Dąbrowie Białostockiej pojechało do Rzymu w ramach projektu "Kulinarne mosty Europy".

Rzym jest miastem, w którym nie obowiązują żadne przepisy ruchu drogowego. Wszędzie jest mnóstwo ludzi i pobitych aut - śmieje się Angelika, uczestniczka wycieczki.

Na taką niezwykłą wycieczkę pod koniec listopada pojechało pięć uczennic Liceum Ogólnokształcącego w Dąbrowie Białostockiej: Magdalena Tarasewicz, Angelika Godlewska, Urszula Marczyk, Wioleta Kutniewska i Barbara Kuc. Kulinarną ekipą opiekowała się Joanna Krahel.

Pierwszego dnia pobytu w Rzymie dziewczyny zwiedziły fabrykę pizzy. Mogły podpatrzeć jak się robi to kultowe na całym świecie danie. Okazało się, że ciasto zrobione z tych samych składników co w Polsce smakuje i wygląda zupełnie inaczej.

- Dostałyśmy do smakowania różne warianty pizzy, jeden był nawet z kwiatami - wspomina Angelika.

Kolejnego dnia dziewczyny zwiedziły palarnię kawy. Największe wrażenie zrobiła na nich ilość worków z zieloną kawą i jej odurzający zapach. Obserwowały proces wypalania i kilka jeszcze ciepłych ziarenek zabrały na pamiątkę do domu. Piły włoską kawę parzoną na kilka sposobów z nietypowymi dodatkami smakowymi. Mimo, że kawa była bardzo mocna, dziewczynom posmakowała, jednak mimo próśb na żadną przepisu nie dostały.

- Otrzymałyśmy za to prezenty od właścicieli palarni. Po dwa opakowania najlepszej jakości ziaren - chwali się Angelika.

Uczennice z Dąbrowy podpatrywały też jak się kręci włoskie lody. Zaskoczyły je głównie smaki lodów, np. bazyliowe albo serowe. Dowiedziały się też jak piec lodowe ciasta.

Zwiedzanie fabryk włoskich specjałów zakończyła konferencja uczestników projektu "Kulinarne mosty Europy". Finałem konferencji była uroczysta kolacja, na której serwowano charakterystyczne potrawy i alkohole z państw uczestników. Polki do Rzymu zawiozły kiełbasę , orzechową wódkę "Soplica" i "Nalewkę Babuni".

- Były potrawy z Niemiec, Cypru, Grecji i Włoch. Najbardziej mi odpowiadała kuchnia cypryjska - opowiada Angelika.

Ostatni dzień dziewczyny przeznaczyły na zwiedzanie. Odwiedziły Watykan, w tym Bazylikę Świętego Piotra, zobaczyły Koloseum, czy via Condotti, czyli ulicę butików i salonów najbardziej znanych projektantów.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny