Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Emilia Buchowiec-Lotsmanov nominowana do Kucharskiego Odkrycia Roku 2014

Konrad Karkowski
Po powrocie do Białegostoku założyła pub Alternatywa.
Po powrocie do Białegostoku założyła pub Alternatywa. Małgorzata Żuk
Pochodzi z Siemiatycz, mieszka w Białymstoku. Gotować zaczęła już jako dziecko. Pracowała u jednego z jurorów programu Masterchef emitowanego na kanale TVN. Całe życie marzyła o własnej restauracji i dziś prowadzi ,,Lokalna Bistro" na Nowym Mieście. Jak sama przyznaje kucharskich marzeń ma jeszcze dużo.

Comber jagnięcy podany na purée z bobu z glazurowaną marchewką i sosem z owoców leśnych. To danie ma zapewnić Emilii Buchowiec-Lotsmanov zwycięstwo w plebiscycie.

- Przepis powstał podczas akcji "jagnięcina" - mówi nominowana - Razem z kilkoma restauracjami w Białymstoku staraliśmy się przekonać mieszkańców do tego delikatnego mięsa. W daniu są również obecne warzywa sezonowe, do których mam słabość. Staram się żeby były obecne w większości moich dań.

Emilia zaczęła kucharzyć już jako dziecko. Gdy rodzice pracowali i była sama w domu, brała co była pod ręką i gotowała rodzinie obiad.
- Nikt się na mnie nawet nie denerwował - wspomina - to były inne czasy, od małego uczono nas samodzielności.

Rodzice nie protestowali więc kiedy zdecydowała się przenieść z rodzinnych Siemiatycz do Białegostoku, żeby uczyć się w szkole gastronomicznej.

- Myślałam, że czeka tam mnie coś niezwykłego - wraca pamięcią Emilia Buchowiec-Lotsmanov - Niestety rzeczywistość sprowadziła mnie na ziemię. Ciągłe zmywanie garów, szorowanie podłóg, obieranie ziemniaków zabiło we mnie marzenia o byciu kucharzem. Na szczęście tylko na pewien czas.

Emilia przeprowadziła się do Warszawy, gdzie skończyła studia na kierunku resocjalizacja na Uniwersytecie Warszawskim. Wtedy zdecydowała się zgłosić na weekendowe praktyki w hotelu Jan III Sobieski.
- Pomyślałam, że dam sobie jeszcze jedną szansę - mówi - Byłam zdeterminowana, żeby sprawdzić czy profesjonalne gotowanie to jest droga dla mnie.

Kolejnym jej przystankiem było Bistro de Paris. Restauracja Michelle'a Morana jurora programu MasterChef w telewizji TVN.

- Początkowo zatrudniono mnie jako pomoc kuchenna, ale pomógł mi zupełny przypadek. Po miesiącu mojej pracy w restauracji odszedł jeden z szefów kuchni. Los chciał, że awansowałam jego miejsce - zdradza właścicielka Lokalna Bistro i dodaje - Dużo się w Bistro de Paris nauczyłam. Mogłam podpatrywać tam szefów kuchni o międzynarodowej renomie.

W międzyczasie założyła też swoją firmę cateringową, organizowała również w swoim domu kluby kolacyjne.
- Gdy moja firma cateringowa zaczęła się rozwijać musiałam zrezygnować z gotowania w Bistro de Paris. - kontynuuje Emila - Wtedy też odżyły moje marzenia o swojej własnej knajpce.

Po powrocie do Białegostoku założyła pub Alternatywa. Jak sama przyznaje nie planowała tego, ale po prostu nadarzyła się okazja. Dalej jednak marzyła o tym, żeby otworzyć własną restaurację. W końcu się udało. Niedaleko miejsca gdzie mieszka otworzyła ,,Lokalna Bistro" na ulicy Ekologicznej .

- Chciałam stworzyć na osiedlu jakąś alternatywę pizzerii, których tylko na Nowym Mieście jest, aż siedem - przyznaje Emilia Buchowiec - Lotsmanov - W naszym bistro okoliczni mieszkańcy mogą dla odmiany zjeść coś zdrowego i domowego.

Plebiscyt na Kucharskiej Odkrycie Roku 2014 trwa już tylko do 17 października. Głos można oddać na stronie konkursu: http://bit.ly/ZngyoW

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny