Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Francuskie dzieci jedzą wszystko, czyli ciekawy poradnik dla rodziców niejadków

Anna Kopeć
Poradnik Karen Le Billon w Polsce ukazał się nakładem Świata Książki. To książka dla tych rodziców, którzy świadomie chcą wychować zdrowe  dzieci, które rozkoszują się jedzeniem.
Poradnik Karen Le Billon w Polsce ukazał się nakładem Świata Książki. To książka dla tych rodziców, którzy świadomie chcą wychować zdrowe dzieci, które rozkoszują się jedzeniem. AK
Karen Le Billon, mama dwóch dziewczynek, przekonuje, że francuskie dzieci jedzą wszystko. Porady zawarła w 10 prostych zasadach.

Buraki, szpinak, małże, łosoś, niebieski ser pleśniowy czy kapary z radością pałaszują nie tylko dorośli, ale i mali Francuzi. Karen Le Billon - profesor Uniwersytetu British Columbia i mama dwójki niejadków - przekonała się o tym na własnej skórze. Jej dzieci, podobnie jak miliony dzieci w Ameryce Północnej, uwielbiały niezdrowe jedzenie i gardziły warzywami i owocami. Jedli byle jak i byle gdzie. Od kiedy zamieszkała w północnej Francji jej córki nie marudzą przy stole podczas wspólnych posiłków.

"W Stanach Zjednoczonych, jeśli dzieci nie chcą jeść zdrowo, wielu rodziców po prostu macha na to ręką. Tymczasem Francuzi myślą: pokaż mi, jak twoje dzieci jedzą, a dowiem się, jakim jesteś rodzicem" - pisze autorka w swojej książce "Francuskie dzieci jedzą wszystko".

Po przeprowadzce Karen przeżyła pewien szok gdy jej amerykańskie podejście do jedzenia zderzyło się z odmiennym, zdrowym i wyszukanym francuskim stylem odżywiania się. Szybko nauczyła się dobrych nawyków żywieniowych, które dla Francuzów są oczywiste. Swoimi spostrzeżeniami dzieli się z czytelnikami w poradniku. Najważniejsze to: nie zajadamy emocji, rodzice decydują o porach i składzie posiłków, rodzina je posiłki razem, nie przegryzamy, nie wszystko jest prawdziwym jedzeniem czy po prostu jedzenie to frajda. Znajdziemy tu nie tylko praktyczne informacje o sposobie przygotowywania posiłków. Autorka cytuje francuskie wyliczanki, zabawne wierszyki i śpiewanki.

W książce nie brakuje także przepisów na proste i smaczne potrawy francuskiej kuchni: zupy, puree, sałatki, przekąski i desery. Sporo tu także spostrzeżeń dotyczących całego społeczeństwa i kultury jedzenia. Ta lektura to ciekawe zderzenie kultury kulinarnej Amerykanów i Francuzów, a także zabawnej przemiany grymaszących dzieci w prawdziwych smakoszy.

Czytaj e-wydanie »

Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny