Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grecka Restauracja Online. Tu dania przygotowuje rodowity Grek

Redakcja
Specjały greckiej kuchni serwowane są przede wszystkim na wynos. Ale gdy jest ciepło, przy ul. Bohaterów Monte Cassino 8 działa też ogródek.
Specjały greckiej kuchni serwowane są przede wszystkim na wynos. Ale gdy jest ciepło, przy ul. Bohaterów Monte Cassino 8 działa też ogródek.
Przysmaki kuchni greckiej, dania z grilla, przepyszne pizze oraz œświeże i zdrowe sałatki z dostawą do domu.

Kali orexi, czyli smacznego, słyszą w restauracjach ci, którzy wybrali się do Grecji. Jednak żeby spróbować greckich przysmaków, nie trzeba wyjeżdżać z Białegostoku. Pity, chlebki, przepyszny sos tzatziki, musaka, biftekia, gyros, warzywa all forno i souvlaki - to wszystko serwuje Grecka Restauracja Online (ul. Bohaterów Monte Cassino 8), która działa już od półtora roku.

- Do tej pory nocne jedzenie w Białymstoku to była przede wszystkim pizza. Ja chciałem zaproponować dodatkowo jeszcze cośœ innego -- tłumaczy ideę powstania restauracji jej właściciel Łukasz
Szczepański.

Greckie przysmaki można bowiem zamawiać od godziny 12 do północy. A od czwartku do soboty - aż do godz. 3 nad ranem. Jeśli zamówienie przekroczy 30 złotych -- dowóz jest bezpłatny.Teraz, gdy zrobiło się cieplej smakołyki rodem z Grecji można też zjeść w restauracyjnym ogródku przy dźwiękach tradycyjnej greckiej muzyki.

- A jesienią planujemy się przenieść do większego lokalu, tak by móc nie tylko serwować jedzenie na wynos, ale też przyjmować gości na miejscu - uśmiecha się Łukasz Szczepański.

I opowiada, jak udało mu się stworzyć w Białymstoku miejsce, gdzie można skosztować greckich
smaków.

-- Nasz szef kuchni jest rodowitym Grekiem -- mówi. - I wszystkie receptury są greckie.

Zresztą nie tylko receptury. Potrawy przygotowywane są na bazie greckich składników: oliwa z oliwek, pita, feta, oliwki, grecki jogurt -- wszystko najlepszej jakości. Wszystko jest sprowadzane z Grecji. I jak zapewnia szef kuchni - potrawy mają dzięki temu prawdziwy grecki smak.

Oprócz potraw typowej kuchni greckiej -- serwowanych zazwyczaj z frytkami, sosem tzatziki oraz sałatką - można zamówić tu wyśmienite pizze z sosem serowym, pomidorowym bądź barbecue do wyboru oraz mnóstwem przepysznych i dobrze skomponowanych dodatków. Warto też zwrócić uwagę na sos
tzatziki - tak pysznego nie zjecie nigdzie indziej w Białymstoku. - Z prawdziwym jogurtem greckim
i z polskimi ogórkami i czosnkiem - podkreśla szef kuchni.

Wszystkie specjały zamawia się tu na wynos. Można je odebrać osobiście, ale restauracja oferuje
również dowóz. To dobre wyjście, gdy zgłodniejemy w pracy, ale również jako danie na późną imprezę. Dania są palce lizać - ale jednocześnie na każdą kieszeń. A restauracja proponuje dodatkowo naprawdę atrakcyjne promocje. Warto sprawdzić na stronie internetowej: www.restauracja-
online.com.pl

Szef kuchni poleca

Tomates gemistes, czyli faszerowane pomidory

Składniki:
- 12 pomidorów
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Wybieramy duże okrągłe pomidory. Myjemy je i kroimy ostrym nożem. Łyżeczką wyjmujemy miąższ i zostawiamy w misce. Do pomidorów bez miąższu dodajemy sól i pieprz i układamy na blaszce. Szklankę posiekanej cebuli zasmażamy na patelni na oliwie z oliwek, dodajemy ryż, zostawiamy na 2-3 min na najmniejszym ogniu i wszystko razem mieszamy. Połowę wybranego miąższu z pomidorów dorzucamy do patelni, dodajemy czosnek, sól, pieprz, natkę pietruszki i pół szklanki wody. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez 5 minut. Łyżeczką wypełniamy naszym farszem z patelni każdy pomidor. Dodajemy bułkę tartą na wierzch i zamykamy.Obrane i umyte ziemniaki kroimy w ćwiartki, dodajemy sól, pieprz i umieszczamy je między pomidorami. Całość pieczemy w piekarniku o temp. 180 stopni C przez około 45-50 min.

Rada od szefa kuchni: Do pełni smaku dodaj plaster oryginalnej greckiej fety i kufel zimnego piwa.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny