Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Michałowo: Zajęcia z tradycyjnego gotowania

(jul)
Nasz region znany jest z wyjątkowo smacznych potraw
Nasz region znany jest z wyjątkowo smacznych potraw Wojciech Wojtkielewicz
Na specjalnych warsztatach panie same przygotują tradycyjne potrawy, jak bigos, babkę ziemniaczaną, domowe ciasta oraz różne przetwory.

Teraz są takie czasy, że ludzie lubią wspólnie pichcić różne smakołyki - mówi Elżbieta Palinowska z Gminnego Ośrodka Kultury w Michałowie, który realizuje projekt "Kuchnia tradycyjna w Sokolu". Zaplanowano 10 sześciogodzinnych spotkań tematycznych. Będą się one odbywać w Centrum Produktu Lokalnego w Sokolu i świetlicy wiejskiej w Hieronimowie.

- Na pierwszym spotkaniu panie robiły faworki. Do kilograma ciasta wbito dziesięć jaj. Tańszy przepis to: cztery, pięć jajek na kilogram ciasta - opowiada Elżbieta Palinowska.

Podczas kolejnych warsztatów panie dowiedzą się jak dawniej gotowano. Same też przygotują tradycyjne potrawy, jak bigos, babkę ziemniaczaną, domowe ciasta oraz różne przetwory. Projekt zakończy się wydaniem książki zawierającej przepisy połączone z wykazem dobrych rad dla młodych gospodyń.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny