Przygotowywały przystawki i zupy, a także wykwintne dania - przez sto dwadzieścia godzin uczestniczki projektu aktywizacji zawodowej uczyły się pracy w kuchni.
- Podzieliliśmy zajęcia na cztery dni teorii i jedenaście praktyki. W tym czasie dziewczyny mogły się przekonać, na czym polega ta praca - mówi wykładowca Janusz Qbek Kuptel, na co dzień szef kuchni w jednym z bielskich hoteli. - Uczyliśmy się też podstawowych wersji dania, a na nich kształtowaliśmy kreatywność.
- To jedno z ciekawszych szkoleń, w jakich brałyśmy udział. I do tego przydatne nie tylko zawodowo, ale też w życiu prywatnym każdej kobiety - śmiała się kursantka Monika Pacewicz.
Szkolenie, po którym jego uczestniczki trafiły na czteromiesięczne płatne staże do zakładów gastronomicznych, zorganizował bielski Caritas. W ramach współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego projektu "Znów aktywni" objęto wsparciem i szkoleniami także pracowników obsługi biurowej i robotników gospodarczych.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?