Każdy pączek to około 250-300 kcal, natomiast 100 gram faworków to aż 520 kcal.
- Trudno obniżyć te wartości. Możemy jednak sprawić, aby pyszności te dostarczyły nam większej ilości witamin i składników mineralnych - mówi Katarzyna Sobolewska z Centrum Zdrowego Żywienia Ekostyl.
Możemy smakołyki przyrządzić w domu i zamiast zwykłej mąki pszennej użyć pełnoziarnistej, żytniej lub orkiszowej. Smalec można zastąpić świeżym olejem. Będziemy mieli pewność, że nie był kilkakrotnie przesmażany. Na koniec odsączmy łakocie z resztek tłuszczu i ograniczmy ilość cukru do posypania. Po słodkiej uczcie warto wypić zieloną herbatę, która przyspiesza metabolizm i spędzić godzinkę na siłowni lub basenie.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?