Mąka pszenna oraz woda. To składniki, z których w piecach piekarniczych wyrabia się bożonarodzeniowe opłatki. Pieką się około minuty. Wychodzą z różnymi wzorami. Po czym są dzielone na specjalnej gilotynie. Wcześniej każdy opłatek był wycinany ręcznie. Teraz cały proces wypieku został unowocześniony. Ale nie każda piekarnia może trudnić się wypiekiem opłatków.
- Trzeba mieć na to specjalny certyfikat - tłumaczy Karol Wierzbicki, współwłaściciel białostockiego zakładu. - My taki otrzymaliśmy we wrześniu od arcybiskupa Edwarda Ozorowskiego.
W środę wieczorem arcybiskup poświęcił białostocką piekarnię, w której powstają opłatki, komunikanty oraz hostie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?