Jako osoba, która od pierwszego czwartkowego obiadu nie opuściła żadnego spotkania organizowanego pod auspicjami magazynu "Cukrzyca a zdrowie", mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że chyba jak nigdy dotąd najmniejsze wrażenie zrobił na mnie sam obiad. Za to przystawki w postaci wykładu i recitalu pozostaną mi na długo w pamięci.
Zaczynają od deseru
Taka to już tradycja, że jakby na przekór ogólnie panującym zwyczajom Czwartkowe Obiady u Diabetyków zaczynają się od deseru. Jest to uczta dla ducha. Bywało różnie. Czasami pięknie, czasami tak sobie.
Ale w ostatni czwartek obiadowi goście mieli do czynienia ze zjawiskiem niesamowitym: Maria Magdalena Kośnik, wiotkie dziewczę o wyglądzie słodkiej gimnazjalistki, akompaniując sobie na gitarze, wykonała kilka ballad (m.in. Okudżawy), wymagających nie tylko świetnego głosu, ale i prawdziwego talentu aktorskiego.
Uwaga na stopę
Po nastrojowych balladach sprowadziła wszystkich na ziemię dr Anna Popławska-Kita. Jej wykład o tzw. stopie cukrzycowej, powikłaniu w chorobie, które często kończy się amputacją, nikogo nie pozostawił obojętnym.
Lekka sałatka przygotowana przez Grzegorza Łojewskiego i Wojciecha Kuźmickiego - dyrektorów z NFZ - była zwieńczeniem czwartkowego spotkania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?