Bimber o nazwie Duch puszczy - Podlaską Marką Roku

Dodano: 10 lutego 2009, 17:14 Autor:

Naszą marką jest nasz bimber
Duch puszczy, czyli jak na razie nielegalnie pędzony bimber w okolicach Czarnej Białostockiej, zdaniem starostwa powiatowego, zasługuje na miano Podlaskiej Marki Roku. Czy zgodzi się z tym jury konkursu organizowanego przez Urząd Marszałkowski? Województwa Podlaskiego?

Opinia Adam Kamiński, wicestarosta podlaski:

Do dużego słoja wlewamy 1/2 "ducha puszczy”, dodajemy pokrojoną w kawałki pigwę (40 dag nieobranych, wydrążonych owoców). Dodajemy cynamon, wsypujemy 30-50 dag cukru. Słój stawiamy w ciemne miejsce na 2 miesiące (co jakiś czas nim potrząsamy). Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na 2 miesiące. Po tym okresie "chuchania i dmuchania”, nalewkę można spożywać, najlepiej z przyjaciółmi.

Bimber o nazwie "duch puszczy”, powstaje na zamówienia policji i proboszczów. Tak twierdzą jego wytwórcy - pisze wicestarosta Adam Kamiński w ankiecie konkursu Podlaska Marka Roku. - Bimbrownictwo jako jeden z ostatnich reliktów przemysłu ludowego na Podlasiu jest symbolem tego regionu jak oscypki na Podhalu.

Internauci docenili

Wicestarosta Kamiński zgłaszał już do tego konkursu "ducha puszczy” w 2004 roku. Dla jury przygotowano wtedy dwa litry bimbru. Może za mało, bo nagrody nie było: - Satysfakcją było tylko mnóstwo głosów internautów - wspomina Kamiński.
W tym roku zamierza bardziej profesjonalnie przekonać jurorów, co do wartości podlaskiego bimbru.

- Rozmawiałem już z Andrzejem Beyą Zaborskim, aktorem grającym komendanta w filmach "U Pana Boga...”. Zgodził się użyczyć swojej twarzy do promocji tego pomysłu - zdradza wicestarosta. - W trzeciej części filmu "U Pana Boga za miedzą” będzie ponoć taka akcja: komendant znajduje w lesie bimbrownię "ducha puszczy”, ale jej nie wysadza w powietrze, a zachowuje na przyszłość.

Legalizacja się opłaci

W rzeczywistości policja ściga bimbrowników, których nie brakuje w okolicach Czarnej Białostockiej.

- Moje prywatne działania, służą temu, żeby zainteresować władze legalizacją bimbru jako produktu regionalnego, co dzieje się w Europie. Przykładem jest śliwowica węgierska czy rakija rumuńska - tłumaczy Kamiński. - Nie namawiam do nielegalnej produkcji, ale do ucywilizowania i kontroli. Tylko legalizacja pozwoli to zrobić.

A co zyska Podlasie na legalizacji bimbru?: - Ten produkt już jest wypromowany. Traktowanie "ducha puszczy” jako produktu turystycznego i sprzedawanie go turystom w rozsądnych granicach wpłynie na promocję, pozwoli stworzyć legalne miejsca pracy w gorzelniach, kontrolę jakości, dochody z podatku.

Sprawdzone przepisy

Wicestarosta zna kilka recept na dobry bimber: - Dla smakoszy proponuję przepis od jednego z weterynarzy, który gustuje w bimbrze. Żeby oczyścić bimber z nieprzyjemnego zapachu można nasypać węgla drzewnego z apteki (ok. 10 ampułek na 0,5 l). Po trzech dniach jest czysty z aromatem, bez naleciałości.

Czytaj więcej o:
Przeczytaj kolejny artykułzamknij okno X

Dom Kultury tętnił życiem i energią młodych

Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
Najciekawsze artykuły
z Mediów Regionalnych
poranny24 Kliknij i wyślij nam swojego newsa!
Brak ankiety.

Kontakt z reklamą »

Kontakt z redakcją »

Kontakt z marketingiem »

Zadzwoń 0 800 127 048

Napisz maila:

Napisz na Gadu-Gadu: 7119394

Serwisy tematyczne

Serwisy społecznościowe

poranny.pl jest częścią grupy Media Regionalne

Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie zastrzegają, iż rozpowszechnianie jakichkolwiek artykułów i materiałów zamieszczonych w portalu www.poranny.pl jest dozwolone wyłącznie z zachowaniem warunków korzystania z treści. Jakiekolwiek użycie treści wykraczające poza ww. warunki jest zabronione bez pisemnej zgody Mediów Regionalnych i nabycia licencji. Sprawdź, w jaki sposób możesz uzyskać licencję na wykorzystanie treści.

Naruszenie tych zasad jest łamaniem prawa i grozi odpowiedzialnością karną.

Polityka dotycząca plików cookie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Media Regionalne sp. z o.o. w Warszawie. 2001-2014.