Bo to, co Państwo właśnie przeczytali, to sposób robienia pasztetu białostockiego z drobiu. Jego niebieskie etykiety i wspaniały smak zna chyba każdy, bo produkt dostępny jest prawie w każdym sklepie regionu. Produkowany jest przez Podlaskie Zakłady Spożywcze - firmę, która powstała w 1953 roku jako Spółdzielnia Pracy. Przez ponad pięćdziesiąt lat spółdzielnia produkowała artykuły spożywcze - od słodyczy poprzez gumę do żucia, wędliny, do konserw mięsnych i pasztetów. To wieloletnie doświadczenie pozwoliło wypracować unikalne metody produkcji według starych sprawdzonych receptur. Przez te lata firma doszła do perfekcji w produkcji pasztetów drobiowych i wieprzowych.
Wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne produkty Podlaskich Zakładów Spożywczych zawdzięczają swojemu naturalnemu składowi bez dodawania jakichkolwiek środków chemicznych. Również w pasztecie białostockim z drobiu znajdziemy suszony koperek, paprykę, szczypiorek, a nie ich sztuczne odpowiedniki. A stosowane tu surowce pochodzą od najlepszych podlaskich producentów.
Termin przydatności do spożycia wszystkich produktów wynosi minimum 12 miesięcy od daty produkcji. Jak to możliwe bez chemicznych konserwantów? Dzięki zastosowaniu metalowych opakowań i poddaniu wyrobów skomplikowanemu procesowi obróbki termicznej, czyli sterowanej komputerowo sterylizacji w nowoczesnym autoklawie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?