Chodzi o Chleb żytni staropolski, wypiekany przez Piekarnię "Ziarenko" z Michałowa.
Pod tą nazwą istnieje ona już od 1954 roku, ale była wtedy własnością gminnej spółdzielni. A potem przeszła w ręce prywatne. Wypieka dziś blisko 200 różnych gatunków pieczywa, w tym ciastka i torty. Ale to właśnie Chleb żytni staropolski jest jej sztandarowym produktem - zdrowym od zawsze, a dziś - gdy trendy żywieniowe bardzo popularyzują tego rodzaju receptury - szczególnie poszukiwanym.
Chleb ten - jak wskazuje nazwa - produkuje się bowiem na kwasie, z mąki żytniej, z dodatkiem wody i soli. Bez żadnych polepszaczy czy barwników.
Nie jest to gatunek wieloziarnisty.
Receptura wypieku wywodzi się z tradycji regionu.
Ciekawostką może być fakt, że nadal - jak pół wieku temu - do jego wypieku używa się również tradycyjnego pieca ceramicznego (z cegły szamotowej), a nie piecze go w piecu blaszanym, z nawiewem mechanicznym.
Dzięki swoim właściwościom Chleb żytni staropolski świetnie wpływa na przemianę materii i jest bardzo sycący. Świeżość zachowuje przez kilka dni!
Produkowany jest w kilku wielkościach: od bochna o wadze 0,6 kg do 2-kilogramowego (ileż na nim pysznej chrupiącej skórki!).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?