Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nie chcemy cukru po 5 złotych

Tomasz Rożek
Kilogram cukru podrożał od początku roku o sto procent. Dlaczego? Bo w Unii cukier jest drogi. My - konsumenci chcemy taniego cukru i Bruksela chce pójść nam na rękę. Pod warunkiem, że ograniczymy produkcję buraków cukrowych. - Nie zgadzamy się z takimi propozycjami - grzmi zgodnie rząd i plantatorzy.

Średnia cena cukru skoczyła z 1,8 zł za kg w grudniu do 4 zł w czerwcu. Konsumenci biją na alarm - podrożał nie tylko cukier, ale i czekolada, jogurty oraz napoje bezalkoholowe.
- Cena w sklepie jest wyśrubowana, to nie niemożliwe, aby kosztował 5 złotych - mówią klienci.

Nie chcą dopłacać

Unijny komisarz rolnictwa wpadł ostatnio na pomysł, żeby zmniejszyć ceny cukru w Polsce o 40 proc., jednocześnie zmuszając producentów buraków do ograniczenia upraw. Czemu to zaproponował?
- Unia nie chce dopłacać do magazynowania cukru. Oni i tak mają za dużo cukru u siebie - uważa Karol Tylenda, wicemarszałek województwa i szef Związku Plantatorów Buraka Cukrowego na Podlasiu.

Dopłaty pomogą?

Jak rosły ceny cukru w Białymstoku ?
grudzień 2003 - 1, 8 zł
marzec 2004 - 2,1 zł
kwiecień 2004 - 3,5 zł
czerwiec 2004 - 3,5 zł

W naszym województwie jest ok. 2 tys. plantatorów. Niemal wszyscy oddają buraki do łapskiej cukrowni. Jeśli przeszłaby propozycja Brukseli, ich dochody spadłyby niemal dwukrotnie.
- To byłby dramat. My możemy nawet produkować więcej, a tu próbuje się nas ograniczać - mówi Andrzej Brzozowski, plantator z Juchnowca.
Unia uspokaja - dopłaty bezpośrednie zrekompensują straty.
- Zrekompensują, ale tylko w 50-60 proc. Zjedzą nas koszty, o zysku będziemy mogli zapomnieć - uważa Brzozowski.
Urzędnicy bezradni
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta unika jednoznacznego stanowiska w sprawie unijnej propozycji. - Do tej pory nie mieliśmy skarg na podwyżki cukru, więc nie interweniujemy - kwituje Małgorzata Cieloch z biura prasowego UOKiK. - A jeśli okaże się, że Bruksela przyjmie rozwiązanie niekorzystne dla rolników, wówczas urząd nie będzie się tym problemem zajmował - dodaje Małgorzata Cieloch.
Zdaniem urzędników z UOKiK-u ceny cukru dyktuje rynek i urząd nie może regulować cen. - Chyba że kilka zakładów porozumiałoby się co do wysokości cen, wtedy wchodzimy do gry - stwierdza Cieloch.
W białostockich sklepach cena cukru waha się teraz od 3 do 3,5 zł za kilogram. - Cena jest w miarę ustabilizowana i utrzymuje się na tym samym poziomie. Nie spodziewamy się w najbliższym czasie większych podwyżek, a już na pewno nie takich, jak podczas pierwszego półrocza - uspokaja Krystyna Sosińska, prezes PSS "Społem" w Białymstoku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na poranny.pl Kurier Poranny