Brak żelaza
może być przyczyną spadku poziomu energii i wystąpienia chronicznego zmęczenia. Może też być przyczyną anemii (oznacza ona niedostatek hemoglobiny, czerwonego barwnika krwi, który rozprowadza tlen w organizmie). Żelazo występuje w czerwonym mięsie, wątrobie, nasionach roślin strączkowych, zielonych warzywach liściastych. orzechach, zarodkach pszennych i wzbogaconych płatkach śniadaniowych. Przyswajanie żelaza będzie lepsze, jeśli jednocześnie dostarczymy organizmowi witaminy C (na przykład pijając po posiłku szklankę soku pomarańczowego). UWAGA! Wchłanianie żelaza utrudnia wapń (np. mleko) i polifenole (kawa, herbata).
Magnez
w połączeniu z potasem i sodem przyczynia się do wytworzenia w mięśniach prądu o słabym potencjale. To umożliwia rozluźnienie i relaks. Dlatego - aby uniknąć zmęczenia - powinniśmy dbać o poziom magnezu. Pierwiastek ten występuje w orzechach, warzywach i ciemnozielonych liściach, rybach, owocach morza, nasionach, pieczywie z pełnego przemiału i płatkach śniadaniowych. Wchłanianie magnezu przyspiesza potas (występuje m.in. w bananach, jabłkach, pomarańczach, śliwkach, ziemniakach, szparagach).
Cynk
odpowiada za układ odpornościowy. Chroni przed infekcjami, które często wywołują chroniczne zmęczenie. Najbogatszym źródłem cynku są owoce morza, a także przetwory mleczne, mięso, nasiona strączkowe, pieczywo z pełnego przemiału i płatki zbożowe.
Witaminy z grupy B
odpowiadają między innymi za podniesienie poziomu energii, zwiększenie wytrzymałości i zredukowanie zmęczenia. Uwaga! Brak niektórych witamin z tej grupy - np. B12 może doprowadzić do złośliwej anemii. Jej pierwszymi objawami są wyczerpanie i trudności w oddychaniu. Na niedobór tej witaminy są szczególnie narażeni weganie i wegetarianie. Witaminy z grupy B występują w chudym mięsie, wątrobie, rybach, orzechach, nasionach strączkowych, jajkach, zarodkach pszennych i wzbogaconych płatkach śniadaniowych.
Witamina C
nie tylko wzmacnia naszą odporność ale też odpowiada za poziom energii. Pomaga w wytwarzaniu karytyny - związku chemicznego, który transportuje tłuszcze do komórek mięśniowych, aby zwiększyć ilość energii. Witamina C występuje m.in. w porzeczkach, kiwi, owocach cytrusowych, jabłkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?